Voorafgaand aan onze algemene ledenvergadering, gehouden op 7 maart  j.l in het Marlehuis te Deventer, werden wij getrakteerd op een zeer interessante lezing over vrouwen in de kunst.

Gastspreekster Karin Haanappel nam ons aan de hand van diverse schilderijen mee naar de oorsprong van vrouwen in de kunst.

Net zoals bij vele ondernemende vrouwen, werden de dames door de eeuwen heen, in hun ontplooiing tegen gehouden door de man.

In de kunst, daar de dames de (naakte heren  ) niet mochten tekenen of schilderen, hetgeen zij nodig hadden als basis voor hun opleiding in een atelier.

Gelukkig hebben de diverse doortastende vrouwen (sommige gesteund door hun geëmancipeerde echtgenoten)alsnog hun naam weten te vestigen als kunstschilder en/of portret tekenaar.

Het boek van Karin is zeker een aanrader om te lezen en om de diverse kunstenaressen en hun schilderijen beter te doorgronden.

Al met al een zeer leerzame lezing, welke zeker nog iets langer had mogen duren, ware het niet dat er nog vergaderd moest worden.