Cannenburch cannenburch eten

Maandagavond 9 februari waren we te gast op het schitterende Kasteel Cannenburch in Vaassen. We werden hartelijk ontvangen door Rian Haarhuis met een glaasje Prosecco. We hadden de eer om echt in de kelder van het kasteel te vertoeven omdat het koetshuis gesloten was.
Na de ontvangst door onze voorzitter, Judith, kregen we een korte rondleiding door het kasteel. De gids, mevrouw Dicou vertelde mooie verhalen over de oorsprong en de bewoners uit vervlogen tijden. Heel interessant en indrukwekkend om te zien hoe mooi dit kasteel bewaard is gebleven.

Na de rondleiding, terug in de kelder, konden we genieten van een perfect buffet verzorgd door cateringbedrijf Van Essen. Er was volop gelegenheid om bij te praten of juist kennis te maken met de aanwezigen. Er was een flink aantal introducees dus er kon goed worden “genetwerkt”.

Toen iedereen voorzien was van een kopje koffie of thee, kwam de spreker van de avond, Marieke Hart. Zij gaf een lezing over Sociaal Ondernemerschap.
Deze avond was georganiseerd in samenspraak met MKB Nederland en daarom werden de kosten van de spreker ook gedragen door MKB Nederland. Dat is natuurlijk een mooi gebaar waar we heel blij mee zijn.

Marieke Hart is directeur van Thuisafgehaald.nl. Een internet-community waar maaltijden bereid door buurtgenoten worden aangeboden en afgenomen door andere buurtgenoten. Een heel mooi initiatief ontstaan uit een praktisch probleem dat ieder gezin van tweeverdieners met kinderen wel kent. Het is inmiddels een enorm succes geworden.
Thuisafgehaald.nl brengt thuiskoks die graag een maaltijd bereiden en buurtgenoten die deze maaltijd voor een schappelijke prijs willen komen afhalen bij elkaar. Het doel van deze community is verbinding, echt contact met mensen die vlak bij je wonen door het delen van een maaltijd. Er zijn inmiddels zo’n 8000 koks verbonden aan thuisgehaald.nl en er zijn al veel meer dan 100.000 maaltijden gedeeld.
Om ook mensen met een beperking of ouderen deel te kunnen laten nemen is Bijzonder Thuisafgehaald ontwikeld. Voor deze mensen worden de maaltijden thuisbezorgd door de kok zodat het doel, mensen verbinden, intact blijft.

Marieke is ervan overtuigd dat een groot deel van de jonge generatie veel minder waarde hecht aan bezit. Zij haalde allerlei onderzoeken aan waaruit blijkt dat veel gebruiksgoederen als auto’s, gereedschap etc. meestentijds niet echt gebruikt worden. Er zijn daardoor allerlei initiatieven ontwikkeld om deze goederen van elkaar te lenen of gezamenlijk te gebruiken.Zoals bijvoorbeeld ‚Peerby’ Hiervan besprak ze een aantal voorbeelden.

Marieke Hart houdt zich naast het houden van lezingen over Thuisafgehaald voor MKB Nederland ook bezig met een project om werkloze 50+-ers weer actief te laten deelnemen aan de arbeidsmarkt. Zij verbindt ondernemers in een bepaalde regio aan werkzoekende 50+-ers door middel van netwerkgesprekken van circa 45 minuten. Zij vraagt hiervoor onze medewerking. Wij worden gevraagd om tijd vrij te maken voor mensen uit de doelgroep in onze regio door een netwerkgesprek te voeren. De bedoeling is om tijdens dit gesprek af te tasten of jij als ondernemer of iemand anders uit jouw netwerk wellicht een baan of contact heeft waarmee de werkzoekende richting betaald werk geholpen kan worden. Hiervoor worden diegenen die voor de bijeenkomst hun e-mailadres hebben vrijgegeven binnenkort benaderd.

Judith bedankte Marieke hartelijk voor haar interessante verhaal en daarmee kwam een einde aan een inspirerende avond.